Verden forandrer sig . . .

Uanset hvad, har vi brug for at komme op med nye modeller for hvordan vi producerer og forbruger vores ting, og at få øjnene op for at vi mennesker blot er én lille del af det store kredsløb 💚🌍

Subscribe Genarbejd cover image Genarbejd cover image
Christian Estrup profile image Christian Estrup

Sofabord inspireret af Aaltos elskede vase

Er på baggrund af en konkret opgave, hvor en kunde ønskede et sofabord inspireret af Aaltos kendte og elskede glasvase, begyndt at eksperimentere med at lave bordplader af laminerede gulvstrøer: et standardprodukt fra byggeindustrien, jeg i dén grad synes kan noget.

Sofabord inspireret af Aaltos elskede vase

De fleste kender den smukke Aalto-vases organiske form, der siges at mime det finske sø-landskab. Men faktisk omtalte den finske arkitekt Alvar Aalto aldrig selv objektet som en vase; han lod det derimod stå åbent om folk ville bruge det som et dekorativt element i sig selv, eller til at fremhæve blomster eller lignende.

Skitserne til formen var Alvar Aaltos bidrag til en konkurrence udskrevet af Iittala forud for Exposition Internationale i Paris i 1937. Aalto vandt, og vasen mundblæses den dag i dag på det finske glasværk.

Ud over vasen og sin bygningsarkitektur, blev Aalto verdenskendt som banebrydende møbeldesigner. Konkret var det faktisk Aalto der udviklede lamineringsteknikken, hvor man limer træfinér, der så formspændes mens limen hærder.

En teknik, de klassiske danske møbelarkitekter sidenhen perfektionerede og excellerede i op gennem især 50erne og 60erne.

Derfor er det måske også meget passende at bordet hér endte med at blive lavet af laminerede gulvstrøer, spartlet op med Modostuc, og siden slebet og mættet med bivoks.

En sjov opgave, og givetvis ikke den sidste bordplade jeg kommer til at lave af gulvstrøer. Tværtimod kan jeg nærmest ikke vente med at lege videre med det her skønne industriprodukt 🛠️😃

Christian Estrup profile image Christian Estrup
Jeg laver interiør, møbler og kunst i en rå og autentisk stil; gerne i genbrugsmaterialer, og med bæredygtighed tænkt ind i alle processer 💚🌍 Bor og arbejder på Tysk'havnen i Hvide Sande.