Verden forandrer sig . . .

Uanset hvad, har vi brug for at komme op med nye modeller for hvordan vi producerer og forbruger vores ting, og at få øjnene op for at vi mennesker blot er én lille del af det store kredsløb 💚🌍

Subscribe Genarbejd cover image Genarbejd cover image
Christian Estrup profile image Christian Estrup

Kunstnerhus på Tysk'havnen i brændt træ

Et 50 m2 feriehus med integreret studio, opført i første halvdel af 2020 på Æ Gammel Havn 21, med såvel facade- som tagbeklædning af langsgående douglasbrædder, brændt og forkullet i varierende grad.

Kunstnerhus på Tysk'havnen i brændt træ

En række af de gamle redskabsskure på Tysk'havnen i Hvide Sande er i dag transformeret til ferieboliger og kunstnerhuse. Huset her måler 5 x 10 meter i grundplan, og fremtræder meget karakteristisk med både facade og tag i brændt klinkbeklædning af dansk douglasgran.

Under de brændte brædder er huset lukket med diffusionsåbne plader af fibercement, hvilket tilsammen danner en åndbar, men alligevel vindtæt, hårdfør, og stort set vedligeholdelsesfri klimaskærm.

At brænde træ er en oldgammel japansk konserveringspraksis, kendt som shou sugi ban eller Yakisugi. Også i Danmark er der eksempler på brændt træ, brugt til bygningsfundamenter og skibsdele, dateret helt tilbage til vikingetiden.

At brænde træet, er på mange måder en ganske bæredygtig form for træbeskyttelse. Der bruges ingen traditionel maling med solventer, plasticfyldere eller petrokemi; brædderne hér er efter brændingen mættet med krystalfernis, og vil ikke fremadrettet skulle behandles yderligere.

Brændte træbrædder er ekstremt modstandsdygtige overfor råd og svamp, da størstedelen af sukkerstofferne i træets overflade er brændt væk, og det forkullede ved naturligt skyr regn og fugt.

Kunstnerhuset med den karakteristiske brændte træfacade og den ganske spektakulære beliggenhed direkte ud til Tysk'havnen er døbt skaber.art, og kan lejes på ugebasis via Feriepartner Hvide Sande.

Christian Estrup profile image Christian Estrup
Jeg laver interiør, møbler og kunst i en rå og autentisk stil; gerne i genbrugsmaterialer, og med bæredygtighed tænkt ind i alle processer 💚🌍 Bor og arbejder på Tysk'havnen i Hvide Sande.