Verden forandrer sig . . .

Uanset hvad, har vi brug for at komme op med nye modeller for hvordan vi producerer og forbruger vores ting, og at få øjnene op for at vi mennesker blot er én lille del af det store kredsløb 💚🌍

Subscribe Genarbejd cover image Genarbejd cover image
Christian Estrup profile image Christian Estrup

Fisk af 111 år gammelt kajtræ fra Tysk'havnen

Mit første forsøg med det bolværkstræ, jeg fik det meste af fra det gamle kajanlæg på Tysk'havnen i vinter, og siden har rengjort, pindet op og tørret: forskellige små dekorative fisk, hver med sin egen specielle og originale karakter.

Fisk af 111 år gammelt kajtræ fra Tysk'havnen

Træet her har været under vand på Tysk'havnen i mere end 111 år, som del af det bolværk Vandbygningsvæsenet anlagde for at losse materialer, da byggeriet af afvandingsslusen ved Hvide Sande i sin tid blev påbegyndt.

Det er ikke hver dag vi finder 100+ år gammelt træ på vestkysten, og det her er første gang jeg har fået mulighed for at arbejde i træ, der har en så lang og lokal historie: Jeg krydser Tysk'havnen adskillige gange dagligt, og boet med udsigt ud over kajen de seneste 17 år.

Der er tale om dansk skovet fyrretræ, og den del af plankerne der har siddet nede i slammet er frisk og stort set intakt. I den del af træet der har siddet oppe i fjordvandet, er stort set alt det bløde ved i træets overflade eroderet væk, hvilket har efterladt nogle ret fænomenale overflader. En patinering, og et råt udtryk der til fulde komplementerer træets historie.

Bolværkstræet rummer en masse muligheder, og fungerer både råt, og med en dybt rustrødt farvespil, når den slebne overflade mættes med ren bivoks. Og så ér det simpelthen skønt at kunne bruge de her planker, der ellers bare ville være kørt på forbrændingen og gået på i røg. Bæredygtighed når det er bedst, i praksis.

Det gamle kajtræ blev udskiftet med nye alupaneler i vinteren 2022/2023, og de første af plankerne er nu tilstrækkeligt tørre til at jeg kan bearbejde dem. Fiskene her er et første forsøg, men uden tvivl ikke det sidste ♻️🔥🛠️

Christian Estrup profile image Christian Estrup
Jeg laver interiør, møbler og kunst i en rå og autentisk stil; gerne i genbrugsmaterialer, og med bæredygtighed tænkt ind i alle processer 💚🌍 Bor og arbejder på Tysk'havnen i Hvide Sande.