Verden forandrer sig . . .

Uanset hvad, har vi brug for at komme op med nye modeller for hvordan vi producerer og forbruger vores ting, og at få øjnene op for at vi mennesker blot er én lille del af det store kredsløb 💚🌍

Subscribe Genarbejd cover image Genarbejd cover image
Christian Estrup profile image Christian Estrup

Bolværksbænke af beton og gamle stormpæle

3 bolværksbænke på havnen i Hvide Sande, hvor A. R. Pencks skulptur Alpha-Ypsilon, efter i en årrække at have været opmagasineret, takket være Ny Carlsberg Fondet igen er kommet til ære og værdighed.

Bolværksbænke af beton og gamle stormpæle


Ringkøbing-Skjern Kommune og Hvide Sande By gav mig I forbindelse med reallokeringen af A. R. Penck-skulpturen Alpha-Ypsilon til opgave at designe 3 bænke til at omkranse den oprette skulptur på havnen i Hvide Sande. Og hvad kunne næsten være mere oplagt end at bruge de smukke gamle pukkenholt stormpæle, der tidligere var en del af havnens bolværk?

Pukkenholt er en ekstrem hård, og hårdfør træsort. Tung som et ondt år. Da jeg samtidig ønskede en ganske minimalistisk konstruktion, valgt jeg at holde pælene (der vejer adskillige hundrede kilo hver) på plads med betonsider, støbt med matchende, vinklede huller. Støbningen og kraningen blev udført af P.J.P.

Personligt er jeg yderst tilfreds med resultatet, netop fordi bænkenes upolerede udtryk matcher både havnens karakter, og skulpturens cuttede udtryk spot on. Bænkene står helt rå, og er designet så de kan holde til hvad som helst. Man kan sidde på den underste pæl, men også sagtens på den øverste.

Bolværksbænkene, og A. R. Pencks smukke, totem-agtige skulptur by night.

Den længste af bænkene—der måler 4.85 meter i længden, nøjagtig som de stormpæle den er konstrueret med—vejer omkring 1.2 tons. Kom helvede eller højvande skal den nok blive stående hvor den står.

Christian Estrup profile image Christian Estrup
Jeg laver interiør, møbler og kunst i en rå og autentisk stil; gerne i genbrugsmaterialer, og med bæredygtighed tænkt ind i alle processer 💚🌍 Bor og arbejder på Tysk'havnen i Hvide Sande.